Στροφή Τζιτζικώστα στις Βιώσιμες Μεταφορές, επιστρέφει ο Ποδηλατόδρομος στη Νίκης με Πεζοδρόμηση, Τραμ, Θαλάσσια Συγκοινωνία, Τελεφερίκ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Ευρωπαϊκής Ένωσης Α. Τζιτζικώστας, κάνει στροφή προς τη Διατροπικότητα (InterMobility) η οποία χρηματοδοτείται ως ο σημαντικότερος πυλώνας για την επίτευξη της Ανθεκτικότητας και της Βιώσιμης Κινητικότητας στις πόλεις, καταπολεμώντας την Αέρια Ρύπανση, Ηχορύπανση, Κλιματική Αλλαγή, Ενεργειακή & Οικονομική Κρίση.

Η ΔΙΑΤΡΟΠΙΚΟΤΗΤΑ (InterMobility) αναφέρεται στην απρόσκοπτη συνένωση διαφορετικών τρόπων μεταφοράς, όπως Ποδήλατο, Πατίνια, Μετρό, Αστικά Λεωφορεία, Τραμ, Θαλάσσια Συγκοινωνία, Τελεφερίκ. Στόχος να δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα μετακινήσεων, μειώνοντας την εξάρτηση από το ιδιωτικό αυτοκίνητο και προωθώντας πιο καθαρές και αποτελεσματικές επιλογές για τις μετακινήσεις των πολιτών.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΨΗ με:

-τον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Ευρωπαϊκής Ένωσης Απόστολου Τζιτζικώστα.
-τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που είναι ευαίσθητος στα θέματα ποδηλασίας.
-τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ευθύμιο Μπακογιάννη με μεγάλο επιστημονικό έργο για την Ποδηλασία και την Βιώσιμη Κινητικότητα.
-τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νικόλαο Ταχιάο, ευαίσθητο για την οικονομική βιωσιμότητα των έργων.
-την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά, η οποία έχει στόχο μια σύγχρονη, βιώσιμη, καινοτόμα, εξωστρεφή, με έξυπνες μετακινήσεις Περιφέρεια.
-τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, ο οποίος εκλέχθηκε με δεσμεύσεις για προώθηση του Ποδηλάτου και της Βιώσιμης Κινητικότητας.

ΕΠΕΙΔΗ η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει και χρηματοδοτεί αυτές τις επιλογές, επιπλέον η χώρα μας έχει καταδικαστεί για τη μη λήψη μέτρων για την αέρια ρύπανση, ενώ παράλληλα η Θεσσαλονίκη είναι στις πόλεις που έχουν υπογράψει το σύμφωνο «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030», και πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 κατά 80%,

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ:

-Nα ακυρωθεί το έργο της επέκτασης της Παλαιάς Παραλίας με ξύλινο ντεκ, για εξοικονόμηση περαιτέρω χρημάτων.

-Nα πεζοδρομηθεί η Λεωφ. Νίκης.

-Nα δημιουργηθεί στη Λεωφ. Νίκης υπερ-ποδηλατόδρομος 4 μέτρων όπως προβλέπουν οι τεχνικές προδιαγραφές λόγω της υψηλής κίνησης της ποδηλασίας και της μικροκινητικότητας σύμφωνα με τις μετρήσεις.

-Nα επικαιροποιηθεί και να υλοποιηθεί με ασφαλή τρόπο το Δίκτυο Ποδηλατόδρομων URBACT III. 77 χλμ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με μελλοντική επέκταση στους όμορους Δήμους.

-Nα γίνει γραμμή τραμ ακολουθώντας όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό έως την Καλαμαριά και Μίκρα για ένωση με Μετρό.

-Nα γίνει η Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία στο πλαίσιο του έργου «DESTI-SMART» (Delivering Efficient Sustainable Tourism with low-carbon transport Innovations: Sustainable Mobility, Accessibility and Responsible Travel).

-Nα κατασκευαστεί τελεφερίκ μετακίνησης και τουρισμού, από Πάρκο Ξαρχάκου προς Άνω Πόλη και Σέιχ Σου.

-Nα γίνουν υπόγεια υπερ-πάρκινγκ αυτοκινήτων πλησίον όλων των σταθμών Μετρό, κοντά στα Δικαστήρια και κάτω από το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ.

Πρωταπριλιά 2025

——
Μην εμπιστεύεστε τα social media της λογοκρισίας!
Γραφτείτε στο Newsletter μας, το οποίο στέλνουμε μόνο όταν υπάρχει κάποια σημαντική ενημέρωση, και επί της ευκαιρίας το συμπληρώνουμε με επιπλέον άρθρα.
Επιλέξτε τα εξειδικευμένα ενδιαφέροντα σας για περισσότερη ενημέρωση.